23 de maig de 1808: El Crit del Palleter

Contans que saps de la història del teu poble.
Dades, documentació, fotografies antigues...

Moderadors: Nuestra Señera, red, Pometa, Penó de la Conquesta

23 de maig de 1808: El Crit del Palleter

EntradaAutor: torpeder » ds. maig 24, 2008 9:07 am

“Ahir férem fora els francesos, demà farem fora els espanyols!”


Nom amb què és conegut el moviment popular esdevingut a València el 23 de maig de 1808 que rebutjà les abdicacions de FerranVII i CarlesIV a Baiona i que representà l’inici de la guerra contra Napoleó al País Valencià.
La inquietud, palesada ja dies abans i dirigida pel franciscà Joan Martí, és concretà el dia 23, a l’arribada de les notícies de Baiona, amb una manifestació des de la plaça de les Panses a la ciutadella i al palau reial; foren presos uns carros de moneda destinats al govern de Murat i conduïts al palau del comte de Cervelló, que fou aclamat cap militar.
El franciscà Joan Rico, que prengué la iniciativa des d’aquell moment, arengà la gent i organitzà una nova i nombrosíssima manifestació que es dirigí vers l’audiència, on hi havia reunides les autoritats, les quals, atemorides, proclamaren l’allistament general.
Fou aleshores que el palleter Vicent Domènec, amb una bandera feta amb una canya i la seva faixa vermella, es dirigí al mercat, on, enfilat en una cadira, estripà paper segellat amb l’efígie de Murat tot dient: “Un pobre palleter li declara la guerra a Napoleó; vixca Ferran VII i muiren els traïdors!”, crit que ha esdevingut símbol del moviment.
El dia 24, descobertes les cartes de les autoritats a Madrid (entre les quals una del capità general, comte de la Conquista, demanant tropes per a sufocar la rebel·lió), hi hagué una altra manifestació, controlada pel militar González Moreno, l’advocat Manuel Cortès i els germans Bertran de Lis, els quals, amb Joan Rico, obtingueren permís per a escorcollar la ciutadella, però foren agafats per la multitud. González Moreno fou nomenat comandant del poble sobirà.
El dia 25, les autoritats, després de parlamentar amb Joan Rico i Manuel Cortès com a representants populars, acceptaren la constitució de la Junta Suprema de Govern del Regne de València.
Imatge
torpeder l’ha editat per darrera vegada el dia: ds. maig 24, 2008 9:14 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
torpeder
Boig de la mona
 
Entrades: 561
Membre des de: dc. nov. 15, 2006 11:27 am
Ubicació: Alberic,Ribera del Xúquer,País Valencià

EntradaAutor: torpeder » ds. maig 24, 2008 9:13 am

i ara lo que es representa ahir en valència.

El Palleter revive 2 siglos después
Sesenta actores recrean el alzamiento contra Napoleón ante unos 200 espectadores
A. G., Valencia
El mito de Vicent Doménech el Palleter revivió ayer entre vivas a Valencia y a España mediante una recreación histórica -la primera en 200 años- organizada para conmemorar el bicentenario del alzamiento valenciano contra la invasión napoleónica. En el mismo día y en el mismo lugar (la plaza de la Compañía de Valencia, antes de les Panses) donde, según las crónicas, el humilde vendedor de pajuelas lanzó su famoso crit, unos sesenta actores voluntarios representaron aquellos acontecimientos ante unas 200 personas, entre turistas, familiares de los participantes y simpatizantes valencianistas (sólo una senyera se vio entre el público). La presencia institucional fue mínima, pese a colaborar en la financiación del acto: al final, se dejó ver el concejal Miquel Domínguez.
El presidente de la entidad organizadora, la Asociación de Amigos del Museo Histórico-Militar de Valencia, Ángel Adán, comenzó a las 17.32 horas la narración de la escena, con un tono didáctico y edificante. Quince minutos después, el cuadro de actores componía en la puerta de la iglesia de la Compañía la estampa que Joaquín Sorolla glorificó en 1884 y Sergio Pérez, Palleter por un día, levantaba los aplausos con su soflama patriótica: "Un pobre palleter li declara la guerra a Napoleó. ¡Visca Ferran VII i muiguen els traïdors!"
El uso del valenciano fue, no obstante, excepcional, lo que motivó que un asistente le recriminara al narrador, a voz en grito, que hablara sólo en castellano. Adán replicó afirmando que utilizaba "una lengua tan oficial como la otra". La ovación que levantó entre el público zanjó el asunto.
Unas butacas utilizadas durante la representación que mostraban una grandes águilas en el respaldo también suscitaron algún comentario en voz baja por su semejanza con el principal símbolo franquista. Adán negó de plano tal relación. Al finalizar la recreación, aclaró a este diario que las sillas eran mucho más antiguas y mostraban un escudo "de entonces".
Ángel Adán y el presidente de Lo Rat Penat, Enric Esteve, depositaron una corona de laurel bajo la placa que en la misma plaza recuerda el primer centenario, celebrado sólo entonces por la entidad valencianista. Esteve aprovechó su discurso para comparar al Palleter y los valencianos de su tiempo con los que en el siglo XXI "luchan contra la agresión a las señas de identidad con el claro objetivo de subyugarnos a objetivos extraños", en una referencia al catalanismo, como reconoció después.
Por la mañana, el acto oficial de homenaje al Palleter se limitó a la colocación de una corona en la estatua junto a las Torres de Quart por la alcaldesa, Rita Barberá, y el conseller de Gobernación, Serafín Castellano. Este aseguró que Doménech representa en la actualidad "la defensa del autogobierno, de la autonomía y del Estatuto dentro de la unidad nacional". Barberá, por su parte, destacó la "enorme trascendencia política" del acto del Palleter.
Imatge
El "crit". Los actores, con el Palleter en el centro, en una estampa que emula la que Sorolla plasmó en su cuadro sobre los hechos de 1808. ferran montenegro

reescriuen l'historia i no passa res de res. com esta el mon. i el blavencians encantats visca espanya mas que pierda. ole ole i reole.
de segur que si alçara el cap el palleter l'acatxaria de vergonya, de vorer en que sa reconvertit valència tall de mentiders, algun dia rebentareu d'enveja. mira que fer l'acte en castellà damunt per a rematar. nyenya ai que els barbaritats valencianes cada cop som mes grans i mes mentideres.
Avatar de l’usuari
torpeder
Boig de la mona
 
Entrades: 561
Membre des de: dc. nov. 15, 2006 11:27 am
Ubicació: Alberic,Ribera del Xúquer,País Valencià

EntradaAutor: KGB » ds. maig 24, 2008 2:06 pm

El uso del valenciano fue, no obstante, excepcional...


Deu!!!! Ho feren en valencià?

...lo que motivó que un asistente le recriminara al narrador, a voz en grito, que hablara sólo en castellano. Adán replicó afirmando que utilizaba "una lengua tan oficial como la otra". La ovación que levantó entre el público zanjó el asunto.


No tinc paraules...

Unas butacas utilizadas durante la representación que mostraban una grandes águilas en el respaldo también suscitaron algún comentario en voz baja por su semejanza con el principal símbolo franquista


:shock: :shock:
||"Intercanviar arguments amb una persona que ha renunciat a la lògica és com donar-li medicines a un mort" ||
Avatar de l’usuari
KGB
Festero casallero
 
Entrades: 210
Membre des de: ds. abr. 21, 2007 3:54 pm
Ubicació: Alberic City


Torna a: Història Local

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

cron