Tanca per falta d’usuaris la piscina d’Alberic
L’empresa que gestiona les instal·lacions no obri després de l’estiu i demana rescindir el contracte al·legant un dèficit de 250.000 euros en cinc anys
P. F. ALZIRA - Levante EMV
La piscina coberta d’Alberic no ha obert les seues portes després de l’estiu i hi ha un risc elevat de que no torne a fer-ho, almenys, a curt termini. L’empresa que té adjudicada la gestió d’estes instal·lacions fins a l’any 2015 ha sol·licitat a l’ajuntament la rescissió del contracte al·legant que en els primers cinc anys de funcionament ha acumulat un dèficit de 250.000 euros.
El govern municipal ha contactat amb altres quatre empreses del sector perquè estudien la possibilitat de fer-se càrrec de les instal·lacions i evitar un pleit amb l’actual adjudicatari que pot prolongar-se durant anys encara que, segons el regidor d’Esports, Bernat Hervàs, totes reclamen que l’ajuntament assumisca la despesa energètica del complex, la qual cosa suposa un desembossament anual de 40.000 euros, un requisit que considera inviable en l’actual conjuntura. Cal assenyalar que l’ajuntament ja va suprimir fa uns anys el cànon inicial de 9.000 euros anuals que havia de pagar l’empresa adjudicatària de la piscina coberta i, segons ha comentat l’edil, també ha duplicat la subvenció a la piscina pels programes que oferix per a determinats col·lectius que, segons va dir, s’eleva a uns 20.000 euros. L’empresa havia d’obrir les seues portes esta setmana després de la parada estival encara que no ha représ l’activitat.
Un dèficit “brutal”
Bernat Hervás va detallar els problemes que travessa la piscina coberta d’Alberic arran d’una pregunta formulada pel portaveu d’EU-IXA, Miquel Pallarés, en el ple celebrat el dijous.
El regidor d’Esports va confirmar que l’empresa adjudicatària no vol continuar amb l’explotació de la piscina i s’ha negat a obrir al setembre al·legant que arrossega un dèficit “brutal” -l’ajuntament qüestiona les xifres exposades per esta societat- i que, davant d’esta situació, al consistori se li plantegen diverses alternatives que passen bé per denunciar a l’empresa per incompliment de contracte i anar a un juí que podria demorar molt més temps la reobertura de les instal·lacions o arribar a un acord per a rescatar la concessió i cedir-la a una altra empresa, una solució que es considera molt més ràpida.
Estudis de viabilitatL’edilva detallar que en estos moments quatre societats estudien la viabilitat de la piscina, si bé va admetre que ” desgraciadamentés molt roïna “i, va comentar que les empreses advoquen perquè tot el gasto energètic siga assumit per l’ajuntament ja que, segons va dir, ” partixende la base que en totes les poblacions de menys de 30.000 habitants les piscines són deficitàries ”
.L’edil va indicar que, a causa de la situació econòmica l’ajuntamentno es pot fer càrrec de la piscina i tampoc disposa dels diners per a pagar els gastos de llum, gasoil i aigua, que ascendixen a 40.000 euros anuals, i va mostrar la seua esperança en què alguna d’estes empreses accepte assumir la gestió. Amb tot, Hervàs va reconéixer en el ple que el govern municipal desconeix quan es podrà reobrir la piscina. Segons va dir, s’estan pagant les conseqüències de “cinc anys de molt mala gestió” en la piscina. D’altra banda, va comentar que en les negociacions mantingudes l’empresa adjudicatària s’ha compromés a abonar els dos mesos que deu als treballadors.
Després del ple, Bernat Hervàs va admetre a Levante-EMV que hi ha el risc que la piscina es quede tancada si no assumix cap empresa la seua gestió i va mostrar els seus dubtes sobre el dèficit argumentat per l’empresa, que havia sol·licitat a l’ajuntament que restablira l’equilibri pressupostari de la contracta, ja que, segons va dir, “inclou inclús el benefici que ells pensaven obtindre”.
“En pobles de menys de 30.000 habitants la piscina és deficitària”
El regidor d’Esports es va mostrar contundent a l’assenyalar que, pels contactes mantinguts amb empreses especialitzades en la gestió de piscines cobertes, “en totes les poblacions de menys de 30.000 habitants les piscines són deficitàries” i va comentar que les empreses pretenen que l’ajuntament assumisca els gastos d’energia que genera el complex, que són molt elevats, per a assegurar-se un benefici.
En els últims anys molts ajuntaments han apostat per la construcció de piscines cobertes sense tindre en compte els elevats gastos que comporta el seu manteniment. En la comarca de la Ribera, les empreses gestores han realitzat agressives campanyes de descomptes per a captar abonats en municipis veïns i tractar de reduir costos. Cal assenyalar que en algunes comunitats autònomes la normativa tracta d’impedir que pobles amb menys 15.000 habitants promoguen este tipus d’infraestructures ja que no són rendibles i advoca per mancomunar el servici.